ویدئوها

معرفی مرجعیت

تنوع زیستی در ایران مورد تهدید جدی قرار گرفته است. به طور کلی ، طبق لیست سرخ IUCN ، فقط

تنوع زیستی در ایران: چالش ها و امیدها

تنوع زیستی در ایران مورد تهدید جدی قرار گرفته است. به طور کلی ، طبق لیست سرخ IUCN ، فقط حدود صد گونه از جانوران مهره دار، در ایران آسیب پذیر تلقی می شود. یا قبلاً در معرض خطر قرار گرفته است. از دست دادن تنوع زیستی اخیر در ایران عمدتا مربوط به رشد شگرف جمعیت و افزایش فعالیت های انسانی است.آلودگی آب و هوا توسط انسان ها نیز همراه با این افزایش جمعیت بر تمامیت اکوسیستم های طبیعی تأثیر می گذارد. احداث جاده (جاده آسیا در پارک ملی گلستان) و شبکه راه آهن، تصادفات رانندگی(عامل اصلی مرگ یوزپلنگ ایرانی در معرض خطر انقراض) است. 

در خارج از مناطق شهری، تنوع زیستی نیز از افزایش بیابان زایی و فرسایش مراتع رنج برده است. ایران به ویژه در برابر این فرآیندها آسیب پذیر است ، زیرا حدود 80 درصد از کشور به عنوان خشک یا نیمه خشک شناخته می شوند. میزان فرسایش سالانه خاک در کشور 25 تن در هکتار است و یا 4.3 برابر بیشتر از میانگین سالانه فرسایش خاک در جهان است که منجر به طوفان های ماسه ای مکرر و مناطق بیشتر با بهره وری کم می شود. علل فوری این فرسایش و خشکی سرزمین شامل چرای زیاد مراتع حاشیه ای ، شخم زدن بیش از حد از مزارع زراعی حاشیه ای ، استفاده بیش از حد و سوء استفاده از منابع آب ، جمع آوری چوب سوخت و اکنون عامل رشد فزاینده تغییرات آب و هوا است.

طبق پیش بینی های یک هیئت بین المللی، برای تغییر اقلیم تا سال 2100 ، بر اساس فرض ادامه روند انتشار گازهای گلخانه ای در طول قرن بیست و یکم ، ایران در بدترین حالت ممکن در معرض افزایش دما تا 1.5-4.5 درجه سانتیگراد قرار داشته باشد. با وجود این افزایش دما، این هیئت پیش بینی می کند که در 30 سال آینده بخش اعظم ایران در برابر خشک شدن قابل توجهی قرار دارد. رشته کوه زاگرس ، که نشان دهنده قلب کانون تنوع زیستی ایرانو-آناتولی است ، به ویژه آسیب پذیر است.

شکارچیان  و مسمومیت های گاه به گاه گونه های جانوری در داخل و خارج از مناطق محافظت شده، تهدیدی بسیار مهم برای مناطق حفاظت شده و پرمصرف ترین ، نمادین و از نظر اقتصادی مهم ترین گونه های حیات وحش ایران محسوب می شود.

حمایت از تنوع زیستی در ایران

برخی از پارامترهای موثر در اکولوژیکی ایران و کاهش قدرت زیست محیطی آن، مانند آب و هوا و اندازه جمعیت، کنترل آن بسیار دشوار است. با این حال ، شیوه های کشاورزی و مدیریت اکوسیستم - که در کنترل انسان قرار دارد - این پتانسیل را دارند که بطور قابل توجهی بهبود یافته و از ظرفیت زیستی ایران حمایت کنند.

دولت می تواند امكان تعهد به حمایت بیشتر از تنوع زیستی را با تسهیل فعالیت شورای عالی حفاظت از محیط زیست، آسانتر كردن مسیرهای اداری برای ایجاد سازمانهای غیردولتی زیست محیطی (سازمان های غیردولتی)، ایجاد آگاهی از ارزش تنوع زیستی از طریق برنامه درسی آموزشی و تدوین مقررات و همچنین حرکت به سمت اجرای کنوانسیون های بین المللی که قبلاً توسط ایران تصویب شده اند، از جمله کنوانسیون هایی که مربوط به حفاظت از تنوع زیستی، کنترل تجارت حیات وحش، حفاظت از گونه های مهاجر و حفاظت از تالاب ها پیش ببرد.

تامین منابع مالی در حمایت از تنوع زیستی

یک نیاز حیاتی برای حفاظت ازمحیط زیست و به تبع آن تنوع زیستی کشور انجام فعالیت های حفاظتی از طریق مشارکت دولت با شرکای مدنی و جوامع محلی است. در سطح ملی ، حفاظت از تنوع زیستی باید به ساختارها و اقدامات مؤثرتر اجرای قانون متکی باشد، و سازمان ذیربط باید برای نوسازی طرح های حفاظت از تنوع زیستی قدرت داشته باشند.  به تدریج باید تلاش شود تا با ایجاد سیاست های جدید ، مشارکت مستقیم مردم ایران در اقدامات حفاظت از تنوع زیستی، در نمایه عمومی برنامه محیط زیست مطرح شود.

ابزارهای اقتصادی مدیریت و حفاظت از منابع طبیعی و محیط زیست را می توان در سه گروه عمده به شرح زیر طبقه بندی كرد (صالحی و همكاران، 1390 ):

الف- ابزارهای غیرمتمركز: نظیر قانون عرفی، وجه الضمان های عملكرد محیط زیستی، مشوق های اخلاقی، حقوق مالكیت و قانون مسئولیت.

ب- ابزارهای مبتنی بر بازار: نظیر عوارض انتشار، عوارض محصول، مالیات های تفاضلی، یارانه ها، سیستم ودیعه- بازپرداخت، مجوزهای قابل مبادله و پرداخت بهای خدمات اکوسیستم PES

ج- كنترل و فرمان (قانون و مقررات مستقیم): نظیر استانداردهای محیط، استاندارد انتشار، یا استاندارد فناوری به موازات ضمانت اجرا.

منابع مالی بالقوه جهت حفاظت از تنوع زیستی کشور

استفاده از بودجه عمومی (بودجه سالانه)،

استفاده از بودجه بین المللی حاصل از کنوانسیون های تغییر اقلیم و بیابان زدایی از جمله NAPA ، REDD  و +REDD

اصلاحات مالی محیطی مانند هزینه ورودی به پارک ها، هزینه های شکار، حذف یارانه های مضر ، جبران تنوع زیستی (جبران خسارت معادن) ، ...

درگیر نمودن بخش خصوصی ،

دسترسی به منابع ژنتیکی و تسهیم عادلانه منافع (Access and Benefit-Sharing -ABS)

مؤسسات تأمین اعتبار منطقه ای و بین المللی.

 

 صندوق های ملی محیط زیست به عنوان یک منبع مالی 

به دلیل اهمیت و نقش صندوق های ملی محیط زیست در رشد اقتصادی، صنعتی و تولیدی پایدار، کشورهای دنیا منابع بسیار زیادی را به صندوق های ملی محیط زیست خود اختصاص داده اند. در برخی از کشورها مضاف بر عوارض آلایندگی صنایع، درآمدهای ناشی از مالیات بر سوخت، بازدید موزه ها و اماکن تاریخی به صندوق های ملی محیط زیست واریز می شود. یا حتی در برخی کشورها بر روی اقلام مخرب محیط زیست همچون سیگار یا بنزین، مالیات اندکی در نظر گرفته می شود که به صندوق ملی محیط زیست واریز می شود.

منابع مالی بین المللی

منابع داخلی برای حفاظت از تنوع زیستی با توجه به ساختار قوای سه گانه در جمهوری اسلامی ایران معطوف به قوانین بالا دستی از جمله قوانین موضوعی، برنامه های پنج ساله توسعه و قوانین بودجه سالیانه کشور می باشد. در این میان مهمترین بخش شامل قوانین بودجه سالیانه می باشد که در آن بر اساس برنامه پنج ساله توسعه طرح ها و پروژه هایی تعریف و با تخصیص بودجه عمومی به مرحله اجرا در می آید.

حدود صد گونه از جانوران مهره دار، در ایران آسیب پذیر تلقی می شود. یا قبلاً در معرض خطر قرار گرفته است. از دست دادن تنوع زیستی اخیر در ایران عمدتا مربوط به رشد شگرف جمعیت و افزایش فعالیت های انسانی است.آلودگی آب و هوا توسط انسان ها نیز همراه با این افزایش جمعیت بر تمامیت اکوسیستم های طبیعی تأثیر می گذارد. احداث جاده (جاده آسیا درک ملی گلستان) و شبکه راه آهن، تصادفات رانندگی(عامل اصلی مرگ یوزپلنگ ایرانی در معرض خطر انقراض) است.  تنو



اخبار عمومی
news categories 
امضای تفاهم نامه همكاری فیمابین مرجع ملی كنوانسیون تنوع زیستی و دانشكده‌های كشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران
news code : 172077  |  event date : Wed Sep 14, 2022 20:30  |  item visited : 228
تفاهم نامه همکاری فیمابین مرجع ملی کنوانسیون تنوع زیستی و دانشکده‌های کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران مورخ سه‌شنبه 22/06/1401، ساعت 14 الی 16، در محل پردیس دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران امضا گ ...
news code : 168690  |  event date : Tue Jul 19, 2022 20:30  |  item visited : 210
جلسه‌ای با حضور دکتر اسکندر زند‌، مرجع ملی کنوانسیون تنوع زیستی و جناب آقای دکتر ترابی آزاد معاون محترم دانشکده علوم و فنون دریایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال در دفتر کنوانسیون تنوع زیستی ...
news code : 168689  |  event date : Thu Jul 07, 2022 20:30  |  item visited : 200
تفاهم‌نامه همکاری فیمابین «کرسی یونسکو در آموزش محیط‌زیست»، «پژوهشکده محیط‌زیست و توسعه پایدار دانشگاه پیام‌نور» و «مرجع ملی کنوانسیون تنوع‌زیستی» مورخ 1401/4/15 امضا شد.
news code : 167857  |  event date : Mon Jul 04, 2022 20:30  |  item visited : 198
چهارمین دور مذاکرات گروه کاری چارچوب جهانی پسا 2020 طی روزهای 31 خرداد تا 6 تیر ماه 1401 با حضور 165 کشور جهان در نایروبی کنیا برگزار شد و آقایان دکتر اسماعیل کرمی دهکردی دانشیار دانشگاه تربیت ...
دیدار مرجع ملی كنوانسیون تنوع زیستی با رئیس كرسی یونسكو در آموزش محیط زیست
news code : 166293  |  event date : Wed Jun 08, 2022 20:30  |  item visited : 280
جلسه ای با حضور دکتر اسکندر زند، مرجع ملی کنوانسیون تنوع زیستی و جناب آقای دکتر شبیری رییس محترم یونسکو در آموزش محیط زیست و توسعه پایدار دانشگاه پیام نور و با حضور مرجع ملی کمیته ارتباطات، آ ...

اخبار شورای مشورتی
news categories 
news code : 155669  |  event date : Wed Dec 22, 2021 20:30
جلسه شورای مشورتی کنوانسیون تنوع زیستی در سال 1400 در روز چهارشنبه مورخ 24 آذرماه به میزبانی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی برگزار شد.

اخبار بین الملل
news categories 
پایان پانزدهمین اجلاس كنوانسیون تنوع زیستی سازمان ملل
news code : 150715  |  event date : Fri Oct 15, 2021 20:30
پانزدهمین اجلاس کنوانسیون تنوع زیستی (COP 15) که با هدف تدوین چارچوب جهانی تنوع زیستی پسا 2020 از 19 مهرماه بصورت مجازی آغاز شده بود، پس از 5 روز پایان یافت.
سخنرانی دكتر زند، مشاور وزیر جهاد كشاورزی و مرجع ملی كنوانسیون تنوع زیستی در نشست سطح بالای پانزدهمین اجلاس كنوانسیون تنوع زیستی سازمان ملل متحد
news code : 150467  |  event date : Wed Oct 13, 2021 20:30
سخنرانی دکتر زند، مشاور وزیر جهاد کشاورزی و مرجع ملی کنوانسیون تنوع زیستی درمیزگرد "دانش، نوآوری و تسهیم منافع" در نشست سطح بالای پانزدهمین اجلاس کشورهای عضو کنوانسیون تنوع زیستی سازمان ملل متحد ک ...
برگزاری نخستین روز از پانزدهمین اجلاس جهانی كشورهای عضو كنوانسیون تنوع زیستی سازمان ملل متحد (COP15)
news code : 150368  |  event date : Mon Oct 11, 2021 20:30
بخش نخست پانزدهمین اجلاس جهانی کشورهای عضو کنوانسیون تنوع زیستی سازمان ملل متحد (COP15) با هدف تدوین چارچوب جهانی تنوع زیستی پسا 2020 از دوشنبه مورخ 19 مهر ماه آغاز به کار کرد.

اخبار شورای مراجع
news categories 
news code : 149095  |  event date : Tue Sep 14, 2021 20:30
نشست مرجع ملی کنوانسیون تنوع زیستی با مراجع ذیل کنوانسیون پیرامون اجلاس "گروه کاری چارچوب جهانی پسا 2020 " مورخ دوشنبه 22 شهریور 1400 در ساعت 10-12 بصورت مجازی برگزار شد.

نشریات بین المللی

هدف از این بخش  معرفی نشریات شاخص بین المللی در حوزه تنوع زیستی است.


رویدادهای پیش رو

 


خزانه دانش

هدف از این بخش  معرفی کتاب‌های شاخص در حوزه تنوع زیستی است.


نشست مجموعه رویدادهای یادگیری تنوع زیستی



مقاله‌های منتخب هفته

                   

                                

 

          


اینفوگراف‌های مرتبط

       

    

            
         




مجموعه گزارش‌های ملی و جهانی تنوع زیستی

 

 

                                                                                                                      مجموعه گزارش های ملی                مجموعه گزارش های چشم انداز جهانی تنوع زیستی               

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


6.1.15.0
گروه دورانV6.1.15.0