معرفی مرجعیت:
در عصر حاضر (انقلاب صنعتی چهارم یا انقلاب دوم اطلاعات)، تبادل اطلاعات و همکاریهای علمی و فناوری یکی از ارکان موفقیت هر کشوری محسوب میشود. مرجعیت تبادل اطلاعات و همکاریهای علمی و فناوری یکی از مهمترین پایههای کنوانسیون تنوع زیستی سازمان ملل متحد محسوب میشود چرا که کانال ارتباطی بین سطوح ملی و منطقهای با دبیرخانه این کنوانسیون است. این مرجعیت بر اساس ماده 3/18 کنوانسیون تنوع زیستی سازمان ملل متحد شکل گرفته است. ماموریت اصلی آن کمک معنیدار به اجرای کنوانسیون تنوع زیستی و چارچوب جهانی و راهبردی تنوع زیستی از طریق تبادل موثر دانش علمی و فناوری است تا از این طریق بتوان سبب پیشرفت و تسهیل همکاریهای علمی و فنی، به اشتراکگذاری دانش و تبادل اطلاعات و ایجاد شبکهای به هم پیوسته از کشورها و ذینفعان مختلف در سطوح محلی، ملی، منطقهای و جهانی گردید.
مرجع ملی تبادل اطلاعات و همکاریهای علمی و فناوری مسئولیت پیشبَرَندگی، تسهیلکنندگی و تقویت همکاریهای علمی، فنی و فناوری بین ذینفعان مختلف تنوع زیستی در داخل کشور، همچنین بین کشور ج.ا. ایران با سایر کشورها و سازمانهای بینالمللی از طریق انجام مذاکرات سیاسی و حقوقی متضمن منافع ملی را عهدهدار است. هدف از ایجاد این مرجعیت این است که بستری فراهم شود تا آخرین اطلاعات و یافتههای علمی و فنی در زمینه تنوع زیستی در سطوح محلی، ملی و جهانی بین ذینفعان مختلف رد و بدل گردد تا تمامی آنان بتوانند به اطلاعات، دانش و فناوری با کیفیت و به روز برای نیل به اهداف ترسیم شده دسترسی داشته باشند. از دیگر مسئولیتهای مهم این مرجعیت تبادل اطلاعات و دانش فنی در سطحی گسترده و موثر در مقیاسهای ملی و محلی است تا از این طریق بتوان به اجرای موثر راهبرد ملی و برنامههای اقدام در حوزه تنوع زیستی در کشور اقدام نمود.
تاریخچه انقلابهای صنعتی:
مروری بر تاریخچه انقلابهای صنعتی نشان میدهد که تاکنون چهار انقلاب صنعتی به وقوع پیوسته است که هر یک به نوبه خود تاثیر شگرف و عمیقی بر زندگی بشر گذاشتهاند. تولید ماشین بخار در اواخر قرن هیجدهم به عنوان اولین انقلاب صنعتی در زندگی بشر محسوب میشود. این انقلاب امکان مکانیزه شدن تولیدات را موجب شد که متعاقبا سبب مهاجرت بیشتر از روستاها و شهرها و گسترش شهرنشینی گردید. انقلاب صنعتی دوم در اواخر قرن نوزدهم با تولید برق به وقوع پیوست که در کنار سایر پیشرفتهای علمی آن زمان امکان تولید در سطح انبوه را فراهم آورد. در اواسط قرن بیستم، پیشرفت در دانش الکترونیک و فناوری اطلاعات (تولید کامپیوتر) سومین انقلاب صنعتی یا اولین انقلاب اطلاعات را رقم زد و سبب شد اتکای فرایندهای ساخت و تولید به انسان بیش از پیش کاهش یابد. با شروع قرن بیست و یکم انقلاب صنعتی چهارم تحت عنوان انقلاب دیجیتال یا انقلاب دوم اطلاعات آغاز گردیده است که سبب پیوند و درهمآمیختگی فناوریهای مختلف در عرصههای فیزیکی، دیجیتال و زیستی شده است. سرعت تغییرات در این انقلاب با سرعتهای مشاهده شده در انقلابهای قبلی قابل قیاس نیست و با سرعتی نمایی و نه خطی نسبت به گذشته در حال ایجاد تغییرات در زندگی بشر است. انقلاب صنعتی چهارم در سه بعد سرعت تغییرات، دامنه تغییرات و ضریب تاثیر آن بر سیستمهای مختلف منحصر به فرد بوده و متمایز از انقلابهای قبلی است.

.jpg)